Стегнат корем 3 упражнения с фитнес топка Мускулна масаНай-добрите упражнения за стегнато женско дупе.Тренировъчна програма и хранителен режим за МОЕТО тялISO 100 - Изолат протейн №1 отново и за 2015г.Протеините увеличават чистата мускулна маса!Безплатно посещение на Фитнес и SPA от mutant.bgОще отстъпки с Mutant Club Карта!Най-бързият начин да натрупате мускули през лятотоПротеинов шейк за след тренировка 8 вегетариански храни, за покачване на качествена мускМитове и факти за КреатинаТоп добавки за бързо топене на мазниниКои хранителни добавки предпазват мускулитеОсновни хранителни добавки за обем и силаТравми при трениране - как да ги избегнемКак да ускорим метаболизма си Л-карнитинът – полезен или вреден за Вашето здравеСъвети след тренировкаТоп 10 хранителни добавки за лятотоКак да предпазим мускулите по време на отслабване?Хранителни добавки при кардио упражнения7 лесни стъпки по пътя към мечтаната фигураMutant.bg с нова визия!

ХАРЕСАЙТЕ НИ


Тренировъчна програма и хранителен режим за МОЕТО тяло.Тренировъчна програма и хранителен режим за МОЕТО тяло.

 

Типът тяло определя Вашата тренировъчна програма.

Има ли значение какъв тип е вашето тяло – дали сте строен и слаб /с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули/, дали сте с дебели и силни кости и закръглени форми или пък се характеризирате с атлетично тело? Всеки тип се поддава по различен начин, както на усилени тренировки, така и на количество храна и прием на калории.

Американският Др. Уилям Шелдън (Dr. William H. Sheldon) категоризира три типа тяло. Трябва да погледнете обаче, как е изглеждало то по време на юношеските/детските години, преди да бъде променено от възрастта и начина ви на живот.

1.      Ектоморфният тип е строен и слаб, с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят. Те се характеризират с релефни тела и нисък процент подкожни мазнини. Жените ектоморфи обикновено се радват на своя тип тяло, но за мъжете то може да бъде сериозен проблем.

Ектоморфите имат много бърз метаболизъм.

Тренировка: тренировката ви не трябва да е прекалено продължителна, а ориентирана към използването на големи тежести, за да може максималмо да се стимулира мускулът. Използвайте предимно базови упражнения с щанги и дъмбели. Правете по-големи почивки между сериите, за да може мускулът да се възстановява добре. Ектоморфите трябва да ограничат до минимум кардио тренировките и да се концентрират върху тренировката с тежести.

Хранене: При този тип тяло храненето е от основно значение за цялостното развитие на мускулатурата.
Трябват ви храна и калории! Хранете се често (поне 4-5 пъти на ден) и с качествена храна. Ако не ядете, и тренировката ви няма да е достатъчно ефективна.
Освен задължителния протеин, храненията ви трябва да са богати на мазнини и въглехидрати, които да осигурят необходимата на тялото енергия.
Дори може да увеличите приема на мазнини до 30% от общия калориен прием, стига мазнините да са ненаситени. Използването на хранителни добавки (протеин/гейнър) ще ви помогне да си набавите необходимите калории.

2.      Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми. Този тип се характеризира с дебели и силни кости. Закръглените форми и високият процент подкожни мазнини са присъщи за ендоморфа.

Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно може да постигне релефна мускулатура.

Тренировка: тук целта е да се забърза метаболизмът на тялото – това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не дотам големи тежести. Препоръчва се и използването на суперсерии и дропсерии. Добавете изолиращи упражния за да наблегнете на дефиницията и формата на мускула.

Обръщайте достатъчно внимание на кардио тренировката, за да не се „омазните“.

Хранене: хранете се често, но в малки количества, за да ускорите метаболизма си. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати, а наблягайте на храни, съдържащи протеин и фибри.
Приемайте повечето калории в началото на деня, а вечер наблягайте на високопротеинови храни и салати.
Приемът на много вода ще забърза метаболизма ви и ще изкара токсините от тялото. Приемът на изгарящи мазнините препарати (fat-burners) ще ви помогне да запазите талията си. 

3.      Мезоморфният тип има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули. Този тип хора се характеризират с атлетични тела.

Мезоморфите бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Към това се прибавя и природно голямата физическа сила.

Този тип няма проблем нито с качването на мускулна маса, нито с постигането на дълбок релеф. Мезоморфите имат широк гръден кош и масивни мускули.

Дори неспазването на стриктен тренировъчен/хранителен режим невинаги повлиява на добрата генетика на мезоморфа. Последното не трябва да е причина да нарушавате тренировката и диетата си.

Тренировка: тежка тренировка и добра почивка е това, което ви трябва. Този тип е склонен към претрениране, затова внимавайте с броя на сериите/тренировките. Периодически включвайте и кардио тренировки, за да горят излишните мазнини (само ако имате такива).

Хранене: най-важното тук е да си подсигурите необходимото количество протеин. Енергията си набавяйте от комплексни въглехидрати и ненаситени мазнини. Приемането на хранителни добавки само ще помогне на тялото ви да реализирате добрата си генетика.

След като откриете себе си и опознаете собственото си тяло вече можете да насочите усилията си в правилната посока. Ако искате да постигнете високи резултати трябва да спазвате правилното съотношение тренировка / хранене.  

В голяма степен хранителните добавки магат да бъдат ваш помощник в този процес. Те могат да подпомогнат за по-пълноценното хранене и по-здравословния начин за трупане на мускла маса, постигане на желания релеф и същевременно да запазите и енергията за тялото си.

 
 

Марките с които работим