Магазин за фитнес добавки
0
0.00 лв.

8 вегетариански храни, за покачване на качествена мускулна маса.

Често срещаме мнението, че за да натрупаме чиста маса е добре да консумираме повече пилешко месо. Съществуват обаче някои вегетариански храни, които спомагат отлично за този процес.

Ако ги използваш, ще ти бъде лесно да регулираш инсулина и да потискаш продукцията на естроген . Вегетарианските източници на протеини, подпомагат способността за усвояването на протеина.

Независимо дали ядеш месо или не, тези храни са задължителни за ежедневна консумация.

1. Броколи

Броколите са богати на бетакаротин, витамините С и Е, както и на желязо, фолиева киселина, селен, калий и цинк. Те са супер източник на растителен протеин –съдържат 3гр. за 240гр., както и 2гр. фибри за същото количество.

Този зеленчук съдържа два пъти повече витамин С от портокала.
С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света.

2. Стафиди

Стафидите са богат източник на въглехидрати, 94% от които са глюкоза, фруктоза, безвредни за диабетиците захари. Стафидите съдържат витамините С, Р, РР, B1 и B2, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен, органични киселини. Те са богати и на фибри, които спомагат да се чустваме сити и да усвояваме храните по-лесно. Антиоксидантите които се съдържат в стафидите, съдействат за възстановяване на увредените от действието на свободните радикали клетки, което се получава по време на интензивна силова тренировка.

Все пак е добре да не прекаляваме с консумацията им защото въглехидартите са опасни.

3. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е подходяща храна за всякакви възрасти, тъй като е богато на менонаситени мазнини, ресвератрол, протеини, витамини B3 и E, фолиева киселина, диетични влакна, антиоксиданти. Съдържа и добро количество магнезий, който подпомага функционирането на мускулите, регулира глюкозата и съдейства за производството на енергия и протеиновата синтеза.

Препоръчителният прием е две супени лъжици, затова трябва да внимаваме, за да не прекалиме.

4. Грах

Зеленият грах осигурява хранителни вещества, които са важни за поддържането здравето на костите. Той е богат източник на витамин К1, който пък от своя страна активира остеокалцина. Хормон синтезиран в костите – комуникира с мастните клетки и регулира метаболитните процеси и инсулиновите рецептори. Оказва се, че остеокалцинът контролира кръвната захар и мастните депозити. Освен това повишава инсулиновата чувствителност, и повишава синтеза на инсулин в панкреаса. Няма друга субстанция или хормон в човешкото тяло, която да извършва ефективно тези две функции.Всички знаем колко трудно може да е поглъщането на големи количества месо, затова допълнителният прием на протеин под формата на растителни източници може да се окаже добро решение за увеличаване на общия брой протеин.

5. Сладки картофи

Сладките картофи помагат за повишаване на тестостерона – може би най-важният хормон за изграждане на мускули в организма.Те са богат източник на витамините, А, С и от групата В, но са бедни на минерали. Имат по-нисък гликемичен индекс от обикновените картофи и са полезни за страдащите от захарен диабет.

Изследванията показват, че приемането на витамин А може да бъде ефективно колкото и хормонална терапия за продукцията на тестостерон.

6. Кисело мляко

Киселото мляко е богат източник на калций, за задоволяване нуждите на човека. Калцият поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. Има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система. Стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Киселото мляко е незаменим източник на калций за хората, които страдат от лактозна непоносимост. Една кофичка кисело мляко съдържа около 13 грама протеин (количеството варира в зависимост от марката).

7. Спанак

Зеленолистните зеленчуци са богати на фибри, което подпомага усвояването и предпазва от натрупване на излишно количество естроген. Прекалено много естроген може да доведе до натрупване на мазнини и да попречи на мускулния растеж.

По съдържание на хранителни вещества и особено минерални соли, спанакът е изключително полезен. В 100гр. спанак се съдържат около 25 калории. Също така е изключително богат на фибри. Спанакът е добър източник и на растителен протеин. Една чаша спанак съдържа 1 грам протеин.

8. Бобови

По съдържание на протеини, бобовите култури са близки до месото. При традиционни начини на приготвяне усвояемостта е 70–80%. Наличието на целулоза и хранителни влакна (чиято липса е основният проблем на съвременния човек) влияе благоприятно на нашето храносмилане.

Диетолозите казват, че след 2–3 седмична ежедневна консумация на 100 – 150 грама от тези култури, настъпва значително понижаване на холестерола в кръвта. Друго полезно свойство е, че снабдяват организма с протеини, непридружени от мазнини.

Вход

Присъедини се

Регистрация

Назад
0