Магазин за фитнес добавки
0
0.00 лв.

Тренировъчна програма и хранителен режим за МОЕТО тяло.

Типът тяло определя Вашата тренировъчна програма.

Има ли значение какъв тип е вашето тяло – дали сте строен и слаб /с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули/, дали сте с дебели и силни кости и закръглени форми или пък се характеризирате с атлетично тело? Всеки тип се поддава по различен начин, както на усилени тренировки, така и на количество храна и прием на калории.

Американският Др. Уилям Шелдън (Dr. William H. Sheldon) категоризира три типа тяло. Трябва да погледнете обаче, как е изглеждало то по време на юношеските/детските години, преди да бъде променено от възрастта и начина ви на живот.

  1. Ектоморфният тип е строен и слаб, с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят. Те се характеризират с релефни тела и нисък процент подкожни мазнини. Жените ектоморфи обикновено се радват на своя тип тяло, но за мъжете то може да бъде сериозен проблем.

Ектоморфите имат много бърз метаболизъм.

Тренировка: тренировката ви не трябва да е прекалено продължителна, а ориентирана към използването на големи тежести, за да може максималмо да се стимулира мускулът. Използвайте предимно базови упражнения с щанги и дъмбели. Правете по-големи почивки между сериите, за да може мускулът да се възстановява добре. Ектоморфите трябва да ограничат до минимум кардио тренировките и да се концентрират върху тренировката с тежести.

Хранене: При този тип тяло храненето е от основно значение за цялостното развитие на мускулатурата.
Трябват ви храна и калории! Хранете се често (поне 4-5 пъти на ден) и с качествена храна. Ако не ядете, и тренировката ви няма да е достатъчно ефективна.
Освен задължителния протеин, храненията ви трябва да са богати на мазнини и въглехидрати, които да осигурят необходимата на тялото енергия.
Дори може да увеличите приема на мазнини до 30% от общия калориен прием, стига мазнините да са ненаситени. Използването на хранителни добавки (протеин/гейнър) ще ви помогне да си набавите необходимите калории.

  1. Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми. Този тип се характеризира с дебели и силни кости. Закръглените форми и високият процент подкожни мазнини са присъщи за ендоморфа.

Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно може да постигне релефна мускулатура.

Тренировка: тук целта е да се забърза метаболизмът на тялото – това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не дотам големи тежести. Препоръчва се и използването на суперсерии и дропсерии. Добавете изолиращи упражния за да наблегнете на дефиницията и формата на мускула.

Обръщайте достатъчно внимание на кардио тренировката, за да не се „омазните“.

Хранене: хранете се често, но в малки количества, за да ускорите метаболизма си. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати, а наблягайте на храни, съдържащи протеин и фибри.
Приемайте повечето калории в началото на деня, а вечер наблягайте на високопротеинови храни и салати.
Приемът на много вода ще забърза метаболизма ви и ще изкара токсините от тялото. Приемът на изгарящи мазнините препарати (fat-burners) ще ви помогне да запазите талията си.

  1. Мезоморфният тип има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули. Този тип хора се характеризират с атлетични тела.

Мезоморфите бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Към това се прибавя и природно голямата физическа сила.

Този тип няма проблем нито с качването на мускулна маса, нито с постигането на дълбок релеф. Мезоморфите имат широк гръден кош и масивни мускули.

Дори неспазването на стриктен тренировъчен/хранителен режим невинаги повлиява на добрата генетика на мезоморфа. Последното не трябва да е причина да нарушавате тренировката и диетата си.

Тренировка: тежка тренировка и добра почивка е това, което ви трябва. Този тип е склонен към претрениране, затова внимавайте с броя на сериите/тренировките. Периодически включвайте и кардио тренировки, за да горят излишните мазнини (само ако имате такива).

Хранене: най-важното тук е да си подсигурите необходимото количество протеин. Енергията си набавяйте от комплексни въглехидрати и ненаситени мазнини. Приемането на хранителни добавки само ще помогне на тялото ви да реализирате добрата си генетика.

След като откриете себе си и опознаете собственото си тяло вече можете да насочите усилията си в правилната посока. Ако искате да постигнете високи резултати трябва да спазвате правилното съотношение тренировка / хранене.

В голяма степен хранителните добавки магат да бъдат ваш помощник в този процес. Те могат да подпомогнат за по-пълноценното хранене и по-здравословния начин за трупане на мускла маса, постигане на желания релеф и същевременно да запазите и енергията за тялото си.

Вход

Присъедини се

Регистрация

Назад
0